Kultura, religija i turizam

Udruga žena “Cicika”

Udruga žena “CICIKA” osnovana je 7.3.2014.godine. Udruga broji 15 članova, od kojih je aktivno 10 članica. Predsjednica udruge: Božana Kovačić, mag.iur. Zamjenica predsjednice: Pepa Kovčić

Cilj ove udruge je poboljšanje položaja žena i obitelji, očuvanje starih običaja, društvenih igara i plesa sela Satnica Đakovačka, zalaganje za promicanje ljudskih prava, sudjelovanje u humanitarnim akcijama, pomoć socijalno ugroženim obiteljima, starima i nemoćnima,te osobama s invaliditetom.

Kako bi ostvarila svoj cilj udruga će obavljati slijedeće djelatnosti:organiziranje tribina, radionica, predavanja, izložbi, sudjelovanje u humanitarnim akcijam, organiziranje zabava, sudjelovanje u gospodarskom, političkom i društvenom životu, pokretanje inicijatva i davanje prijedloga s ciljem poboljšanja položaja žena i njihovih obitelji. Članice udruge sastaju se jednom tjedno, prema potrebi i češće. Sudjelovale na smotri Satnica u igri, pjesmi i plesu, 7. i 8. lipnja 2014.
BROJ RAČUNA SPLITSKA BANKA : HR9223300031153290120

 

KUD “Sloga”

KUD “SLOGA” iz Satnice Đakovačke osnovan je 1996 godine. Broji oko osamdesetak aktivnih članova koji rade i tri plesačke i tri tamburaške sekcije. Njeguje izvorni slavonski folklor, pjesmu, ples, običaje i štuje tradicijsku nošnju svoga kraja. Izvode običaje povodom Ivan dana, svatovske običaje, pjesme i plesove Posavine, starogradske pjesme i plesove te bunjevačke plesove. Svojim marljivim i upornim radom KUD je dosegao zavidnu kvalitetu i godinama se već ubraja među vodeće KUD-ove Đakovštine. O kakvoj se kvaliteti rade govore i brojne pohvalne te povratne informacije s gostovanja diljem Hrvatske, BiH te inozemstva.

Izdvajam neizostavno sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, nastupe u Litvi, Švicarskoj, Solinu, Ugljanu, otok Krk, Zagreb, Dubrovnik, Novska, Trogir, Županja, Primošten, Široki Brijeg… Rado se odazivamo na sve smotre folklora u našoj Đakovštini te sve smotre gdje smo pozvani. Organizatori smo dječje smotre folklora pod nazivom “Djeca u igri, pjesmi i plesu” i smotre folklora za odrasle “Pjesmom i plesom kroz Satnicu”.

U skolpu KUD-a radi tamburaška škola koju vodi g. Tomica Ivanović. Voditeljica plesa: Marija Ilakovac.

Članovi predsjedništva KUD-a: Mira Šalković (predsjednica), Dario Šakota (dopredsjednik), Martina Galović (tajnica), Josip Vujanović (blagajnik), Snježana Slukan (član), Ljiljana Čolić (član), Valerija Tarnaj (član) .

Članovi nadzornog odbora:Goran Mitrović, Katica Radojčić, Sanja Pavić

Kontakti: KUD “Sloga”, Satnica Đakovačka 31421, Ante Starčevića 28
Fax: 031/852-156 (s naznakom za KUD)
Predsjednica: Mira Šalković, kontakt: 098/940-3278, msalkovic@hotmail.com
Dopredsjednik: Dario Šakota, kontakt: 098/897-440
Blagajnik: Josip Vujanović, kontakt: 031/852-203
Tajnica: Martina Galović, kontakt: 095/518-6060

 

KUD “Ledina”, Gašinci

Kulturno umjetničko društvo „Ledina“ iz Gašinaca djeluje neprekidno od 1997. godine kada je osnovano na inicijativu grupe entuzijasta i zaljubljenika u folklor koji su oko sebe skupili mladost iz sela, kako bi ih, barem djelomično, odvojili od modernih poroka današnjice te u njih ugradili ljubav prema kulturnoj baštini i običajima naših predaka.ledina kolo

Tijekom minulih, nadasve uspješnih godina rada na izučavanju i njegovanju naše kulturne baštine, KUD „Ledina“ učio je i mlade i odrasle starim običajima i tradiciji.

Društvo broji 80-ak aktivnih članova koji djeluju u 5 sekcija, a to su dječja folklorna sekcija, srednja folklorna sekcija, odrasla folklorna sekcija, dječja tamburaška sekcija i odrasla tamburaška sekcija.

Društvo je nastupalo na svim važnijim smotrama u Slavoniji ali i širom Hrvatske (Bol-Brač, Čakovec, Krk, Sinj, Kaštel Kambelovac, Hrastovica, Kloštar Ivanić, Kutina…). Od inozemnih nastupa izdvajamo 5-dnevni nastup u republici Češkoj u sklopu kulturne manifestacije „Jihlavsko kulturno ljeto“, gostovanje u Makedoniji u sklopu „Dojranskih susreta“. Više puta smo nastupali u susjednoj BiH (više puta u Uskoplju, te u Livnu i Žepču).

Osim brojnih nastupa izvan Gašinaca, društvo je svake godine organizator brojnih aktivnosti u selu. Ponosni smo organizatori kulturne manifestacije „Kolo na Ledini“ koja se održava krajem mjeseca svibnja na ljetnoj pozornici u Gašincima. Prvo „Kolo na Ledini“ organizirano je 2007. godine u sklopu proslave 10-e obljetnice rada društva. Tim povodom uređena je i ljetna pozornica kraj crkve na ledini. Za uređenje ljetne pozornice utrošeno je više od 100.000 kn, a radovi na pozornici su završeni u rekordnom roku od 40 dana. Sredstva su osigurali: najvećim dijelom tvrtka MI-BLOK iz Gašinaca, zatim Općina Satnica Đakovačka, sam KUD „Ledina“ i svi mještani Gašinaca svojim dobrovoljnim donacijama.

Slijedi kratko objašnjenje zašto su KUD, manifestacija i trg dobili ime Ledina. Nekada je Ledina bila središnje okupljalište svih događanja u selu. Svake nedjelje poslije svete mise Gašinčani su se okupljali na ledini i uz pjesmu, ples i naravno tamburaše kratili si vrijeme do ručka. Ipak, nedjelja je dan odmora. Tada bi pošli kući nahraniti marvu, ručati i odmah su se vračali na ledinu. Nastavljali su sa zabavom do večernjih sati. Snaše i djevojke su se natjecale koja će imati ljepšu rubinu, a momci bi gledali koja je cura najljepša i najmilija pa da im se krenu udvarati. Mnoge ljubavi i brakovi započeli su upravo ovdje na ledini, prvim pogledima, namigivanjima. I tako sve dok opet ne bi došlo vrijeme hranjenja. Svi bi se razišli svojim kućama kako bi nahranili marvu i odmorili se za ponedjeljak kada je valjalo ići u polje. I na žalost došlo je vrijeme kada su nošnje zamijenila građanska odijela, a nošnje su ostale samo uspomena u škrinjama i ormarima. Naša ledina postala je dječje nogometno igralište. I na radost svih Gašinčana, 2007. je dobila svoj zasluženi izgled i status trga.

Na samoj manifestaciji nastupaju brojna društva iz Hrvatske ali i iz inozemstva, a nakon folklornog dijela svi sudionici i gosti (kojih bude oko 1000) zabavljaju se i druže uz tamburaše do ranih jutarnjih sati.

U veljači organiziramo tradicionalni pinkl-bal na koji se odazove veliki broj mještana ali i ljudi iz drugih mjesta. Ovaj pinkl-bal je prilika da se uz pjesmu, ples, igrice i bogatu tombolu svi zabave prije početka korizme.

S obzirom na jako dobru suradnju s našim župnikom, već tradicionalno sviramo i pjevamo misu polnoćku i misu na sam blagdan Božića, koje na ovaj način budu još svečanije. U tjednu između Božića i Nove godine već 3 godinu za redom organiziramo Božićni koncert kao zahvalu svim mještanima sela na pomoći koju nam nesebično pružaju kroz cijelu godinu. Na koncertu nastupaju sve sekcije koje rade pri društvu, i svake godine se oformi i dramska sekcija za potrebe koncerta, čime djeca budu oduševljena.koncerta, čime djeca budu oduševljena.ledina djeca

Ove godine organizirali smo pokladno jahanje na kojem je nastupilo 25 jahača iz cijele Slavonije. Nakon mimohoda priređena je večera za sve sudionike, a potom i zabava koja je potrajala do ranih jutarnjih sati.