Udruga žena “Cicika”

Udruga žena “CICIKA” osnovana je 7.3.2014.godine. Udruga broji 15 članova, od kojih je aktivno 10 članica. Predsjednica udruge: Božana Kovačić, mag.iur. Zamjenica predsjednice: Pepa Kovčić

Cilj ove udruge je poboljšanje položaja žena i obitelji, očuvanje starih običaja, društvenih igara i plesa sela Satnica Đakovačka, zalaganje za promicanje ljudskih prava, sudjelovanje u humanitarnim akcijama, pomoć socijalno ugroženim obiteljima, starima i nemoćnima,te osobama s invaliditetom.

Kako bi ostvarila svoj cilj udruga će obavljati slijedeće djelatnosti:organiziranje tribina, radionica, predavanja, izložbi, sudjelovanje u humanitarnim akcijam, organiziranje zabava, sudjelovanje u gospodarskom, političkom i društvenom životu, pokretanje inicijatva i davanje prijedloga s ciljem poboljšanja položaja žena i njihovih obitelji. Članice udruge sastaju se jednom tjedno, prema potrebi i češće. Sudjelovale na smotri Satnica u igri, pjesmi i plesu, 7. i 8. lipnja 2014.
BROJ RAČUNA SPLITSKA BANKA : HR9223300031153290120

 

Odred izviđača “Jazavac”

U subotu 5. ožujka u poslijepodnevnim satima u dvorištu Osnovne škole Satnica Đakovačka, održana je prezentacija izviđačkog pokreta i promocija Odreda izviđača „Jazavac“. Svi sudionici koji su se okupili u dvorištu osnovne škole imali su prilike saznati kako to izgleda izviđačka oprema, što su to izviđački čvorovi, signalizacija i orijentacija ali i mnoge razne informacije o izviđačima i njihovo radu. Odmah nakon prezentacije izvršene su i prve pred prijave i upisi u udrugu.

Svi oni koji nisu uspjeli prisustvovati na ovo prezentaciji, a voljeli bi se priključiti u izviđačku udrugu, moći će to napraviti tijekom idućeg tjedan kada će i službeno krenuti aktivnosti Odreda izviđača „Jazavac“ na području Đakovačke Satnice.

Članovi odreda izviđača „Jazavac“ krenuli su još prošlog tjedna s izviđačkim šetnjama i aktivnostima u prirodi.

Nakon što je prethodno održano nekoliko izviđačkih sastanaka na temu kako se pripremiti i ponašati na izviđačkim izletima i šetnjama, krajem prošlog tjedna, prva grupa izviđača krenula je na svoju prvu šetnju. Tako su najmlađi uzrasti ( poletarci) koji čine izviđačku grupu „Sivi vuk“ krenuli u šetnju do obližnjeg šumarka.

Osim same šetnje i prilike da u prvim pravim preprekama pokažu svoj timski duh, najmlađi izviđači naučili su još što je to signalizacija i osnove zorne signalizacije, ali i kako glase prva tri izviđačka zakona.

Samo tjedan dana poslije, stariji grupa izviđača (patrola „Lisica“ ) krenuli su na izlet na Dilj goru. Izviđači su se uspješno uspeli na vrh Čardak (421 m), a naučili su i kako se koriste putni znakovi, osnove topografije i orijentacije te kako izgleda i čemu služi planinarska markacija. Pri povratku na izletište Vračica, prvi put su i samostalno podigli svoj prvi šator, a naravno ništa nije moglo proći bez mesnih delicija na žari.

I mlađi i stariji uzrasti tako su postavili osnovne temelje za nastavak kvalitetnog rada. Sljedeća aktivnost planirana je za sredinu petog mjeseca kada će se izviđači uputiti na svoj prvi dvodnevni izlet gdje će prisegnuti izviđačku zakletvu i zasluženo staviti izviđačku maramu oko vrata.

 

KUD “Sloga”

KUD “SLOGA” iz Satnice Đakovačke osnovan je 1996 godine. Broji oko osamdesetak aktivnih članova koji rade i tri plesačke i tri tamburaške sekcije. Njeguje izvorni slavonski folklor, pjesmu, ples, običaje i štuje tradicijsku nošnju svoga kraja. Izvode običaje povodom Ivan dana, svatovske običaje, pjesme i plesove Posavine, starogradske pjesme i plesove te bunjevačke plesove. Svojim marljivim i upornim radom KUD je dosegao zavidnu kvalitetu i godinama se već ubraja među vodeće KUD-ove Đakovštine. O kakvoj se kvaliteti rade govore i brojne pohvalne te povratne informacije s gostovanja diljem Hrvatske, BiH te inozemstva.

Izdvajam neizostavno sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, nastupe u Litvi, Švicarskoj, Solinu, Ugljanu, otok Krk, Zagreb, Dubrovnik, Novska, Trogir, Županja, Primošten, Široki Brijeg… Rado se odazivamo na sve smotre folklora u našoj Đakovštini te sve smotre gdje smo pozvani. Organizatori smo dječje smotre folklora pod nazivom “Djeca u igri, pjesmi i plesu” i smotre folklora za odrasle “Pjesmom i plesom kroz Satnicu”.

U skolpu KUD-a radi tamburaška škola koju vodi g. Tomica Ivanović. Voditeljica plesa: Marija Ilakovac.

Članovi predsjedništva KUD-a: Mira Šalković (predsjednica), Dario Šakota (dopredsjednik), Martina Galović (tajnica), Josip Vujanović (blagajnik), Snježana Slukan (član), Ljiljana Čolić (član), Valerija Tarnaj (član) .

Članovi nadzornog odbora:Goran Mitrović, Katica Radojčić, Sanja Pavić

Kontakti: KUD “Sloga”, Satnica Đakovačka 31421, Ante Starčevića 28
Fax: 031/852-156 (s naznakom za KUD)
Predsjednica: Mira Šalković, kontakt: 098/940-3278, msalkovic@hotmail.com
Dopredsjednik: Dario Šakota, kontakt: 098/897-440
Blagajnik: Josip Vujanović, kontakt: 031/852-203
Tajnica: Martina Galović, kontakt: 095/518-6060

 

KUD “Ledina”, Gašinci

Kulturno umjetničko društvo „Ledina“ iz Gašinaca djeluje neprekidno od 1997. godine kada je osnovano na inicijativu grupe entuzijasta i zaljubljenika u folklor koji su oko sebe skupili mladost iz sela, kako bi ih, barem djelomično, odvojili od modernih poroka današnjice te u njih ugradili ljubav prema kulturnoj baštini i običajima naših predaka.ledina kolo

Tijekom minulih, nadasve uspješnih godina rada na izučavanju i njegovanju naše kulturne baštine, KUD „Ledina“ učio je i mlade i odrasle starim običajima i tradiciji.

Društvo broji 80-ak aktivnih članova koji djeluju u 5 sekcija, a to su dječja folklorna sekcija, srednja folklorna sekcija, odrasla folklorna sekcija, dječja tamburaška sekcija i odrasla tamburaška sekcija.

Društvo je nastupalo na svim važnijim smotrama u Slavoniji ali i širom Hrvatske (Bol-Brač, Čakovec, Krk, Sinj, Kaštel Kambelovac, Hrastovica, Kloštar Ivanić, Kutina…). Od inozemnih nastupa izdvajamo 5-dnevni nastup u republici Češkoj u sklopu kulturne manifestacije „Jihlavsko kulturno ljeto“, gostovanje u Makedoniji u sklopu „Dojranskih susreta“. Više puta smo nastupali u susjednoj BiH (više puta u Uskoplju, te u Livnu i Žepču).

Osim brojnih nastupa izvan Gašinaca, društvo je svake godine organizator brojnih aktivnosti u selu. Ponosni smo organizatori kulturne manifestacije „Kolo na Ledini“ koja se održava krajem mjeseca svibnja na ljetnoj pozornici u Gašincima. Prvo „Kolo na Ledini“ organizirano je 2007. godine u sklopu proslave 10-e obljetnice rada društva. Tim povodom uređena je i ljetna pozornica kraj crkve na ledini. Za uređenje ljetne pozornice utrošeno je više od 100.000 kn, a radovi na pozornici su završeni u rekordnom roku od 40 dana. Sredstva su osigurali: najvećim dijelom tvrtka MI-BLOK iz Gašinaca, zatim Općina Satnica Đakovačka, sam KUD „Ledina“ i svi mještani Gašinaca svojim dobrovoljnim donacijama.

Slijedi kratko objašnjenje zašto su KUD, manifestacija i trg dobili ime Ledina. Nekada je Ledina bila središnje okupljalište svih događanja u selu. Svake nedjelje poslije svete mise Gašinčani su se okupljali na ledini i uz pjesmu, ples i naravno tamburaše kratili si vrijeme do ručka. Ipak, nedjelja je dan odmora. Tada bi pošli kući nahraniti marvu, ručati i odmah su se vračali na ledinu. Nastavljali su sa zabavom do večernjih sati. Snaše i djevojke su se natjecale koja će imati ljepšu rubinu, a momci bi gledali koja je cura najljepša i najmilija pa da im se krenu udvarati. Mnoge ljubavi i brakovi započeli su upravo ovdje na ledini, prvim pogledima, namigivanjima. I tako sve dok opet ne bi došlo vrijeme hranjenja. Svi bi se razišli svojim kućama kako bi nahranili marvu i odmorili se za ponedjeljak kada je valjalo ići u polje. I na žalost došlo je vrijeme kada su nošnje zamijenila građanska odijela, a nošnje su ostale samo uspomena u škrinjama i ormarima. Naša ledina postala je dječje nogometno igralište. I na radost svih Gašinčana, 2007. je dobila svoj zasluženi izgled i status trga.

Na samoj manifestaciji nastupaju brojna društva iz Hrvatske ali i iz inozemstva, a nakon folklornog dijela svi sudionici i gosti (kojih bude oko 1000) zabavljaju se i druže uz tamburaše do ranih jutarnjih sati.

U veljači organiziramo tradicionalni pinkl-bal na koji se odazove veliki broj mještana ali i ljudi iz drugih mjesta. Ovaj pinkl-bal je prilika da se uz pjesmu, ples, igrice i bogatu tombolu svi zabave prije početka korizme.

S obzirom na jako dobru suradnju s našim župnikom, već tradicionalno sviramo i pjevamo misu polnoćku i misu na sam blagdan Božića, koje na ovaj način budu još svečanije. U tjednu između Božića i Nove godine već 3 godinu za redom organiziramo Božićni koncert kao zahvalu svim mještanima sela na pomoći koju nam nesebično pružaju kroz cijelu godinu. Na koncertu nastupaju sve sekcije koje rade pri društvu, i svake godine se oformi i dramska sekcija za potrebe koncerta, čime djeca budu oduševljena.koncerta, čime djeca budu oduševljena.ledina djeca

Ove godine organizirali smo pokladno jahanje na kojem je nastupilo 25 jahača iz cijele Slavonije. Nakon mimohoda priređena je večera za sve sudionike, a potom i zabava koja je potrajala do ranih jutarnjih sati.

 

DVD “Gašinci”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gašinci osnovano je 1951 g. Društvo su osnovali mještani sela Gašinaca koji su tada bili aktivni u radu sela. Društvo je osnovano dana 16.06.1951. godine, u prostorijama škole u Gašincima, a tadašnji kotar Đakovo sazvao je osnivačku skupštinu. Na skupštini je izložena potreba za osnivanjem DVD-a u Gašincima te je predložen i izabran prvi Upravni odbor u sastavu: KRAUS TOMO, ČAR AUGUST, ČAR IVAN, BOLIĆ ANTUN, VUKOVIĆ IVO, KOVAČEVIĆ MATO, MILER PERO, PERIŠIĆ EMIL, MILER MATO, DVORŽAK ANTUN, SALAJ FRANJO I KOVAČEVIĆ LUKA.

Vatrogasni dom u Gašincima završen je 14.09.1952. godine, a prva zabava u novom domu održana je na kirvaj u Gašincima, 21.09.1952. godine.

Društvo je tada raspolagalo sa dvije ručne štrcaljke, kompletom dosta starih odijela i ručnom sirenom. Godine 1966. sačinjen je ugovor o izgradnji doma koje i danas društvo koristi.

Dolaskom Antuna Jurmana i njegovim uključenjem u DVD dolazi do aktivnijeg rada. Takmičarska se ekipa plasirala tada na zonsko takmičenje. Godine 1979 kupljen je agregat “ROSENBAUER”, a tada je nabavljeno vozilo koje je preuređeno za vatrogasno vozilo. Društvo je 2000. godine napornim radom izborilo plasman na državno natjecanje, na kojem je uspješno i nastupilo. To je i najveći uspjeh od osnivanja društva. Danas društvo radi u šest sekcija, ima 3 ekipe djece, 1 ekipu mladeži, 2 ekipe seniora i društvo je danas u dosta dobrom stanju.

Radi se aktivno u svim segmentima. Godine 2009. društvo je uz pomoć Američkog veleposlanstva i Hrvatske vojske obnovilo krovište na domu. Danas, društvo broji 72 aktivna člana i 20 podupirajućih članova. Sadašnji upravni odbor djeluje u sazivu: JOSIP RAIĆ (predsjednik), ZVONKO REMETA (zapovjednik), ZDRAVKO BATARILO, TOMO BREŠKI, IVAN BATARILO, MILENKO PAPAC, MARKO STIPIĆ, IVAN MIHALJ, DAMIR BREŠKI, IVANA BREŠKI, MARKO BATARILO, DANIJEL ŽIVKOVIĆ, TOMISLAV KOVAČEVIĆ, ROBERT MIHALJ.

VATRU GASI – BRATA SPASI!

 

Nogometni klub “HOŠK”

HOŠK je nogometni klub iz Gašinaca, sela u općini Satnica Đakovačka. NK HOŠK Gašinci osnovan je 13. ožujka 1976. godine. Inicijator i osnivač kluba bio je Stipan Perić koji je također predložio ime kluba i boje dresova, crveno-bijelo-plave.

Osim seniorske kategorije, trenutačno ne postoje mlađe kategorije kluba u službenim natjecanjima. NK HOŠK se trenutačno natječe u 2.ŽNL osječko-baranjskoj, NS Đakovo.