DVD “Gašinci”

DVD “GAŠINCI”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gašinci osnovano je 1951 g. Društvo su osnovali mještani sela Gašinaca koji su tada bili aktivni u radu sela. Društvo je osnovano dana 16.06.1951. godine, u prostorijama škole u Gašincima, a tadašnji kotar Đakovo sazvao je osnivačku skupštinu. Na skupštini je izložena potreba za osnivanjem DVD-a u Gašincima te je predložen i izabran prvi Upravni odbor u sastavu: KRAUS TOMO, ČAR AUGUST, ČAR IVAN, BOLIĆ ANTUN, VUKOVIĆ IVO, KOVAČEVIĆ MATO, MILER PERO, PERIŠIĆ EMIL, MILER MATO, DVORŽAK ANTUN, SALAJ FRANJO I KOVAČEVIĆ LUKA.

Vatrogasni dom u Gašincima završen je 14.09.1952. godine, a prva zabava u novom domu održana je na kirvaj u Gašincima, 21.09.1952. godine.

Društvo je tada raspolagalo sa dvije ručne štrcaljke, kompletom dosta starih odijela i ručnom sirenom. Godine 1966. sačinjen je ugovor o izgradnji doma koje i danas društvo koristi.

Dolaskom Antuna Jurmana i njegovim uključenjem u DVD dolazi do aktivnijeg rada. Takmičarska se ekipa plasirala tada na zonsko takmičenje. Godine 1979 kupljen je agregat “ROSENBAUER”, a tada je nabavljeno vozilo koje je preuređeno za vatrogasno vozilo. Društvo je 2000. godine napornim radom izborilo plasman na državno natjecanje, na kojem je uspješno i nastupilo. To je i najveći uspjeh od osnivanja društva. Danas društvo radi u šest sekcija, ima 3 ekipe djece, 1 ekipu mladeži, 2 ekipe seniora i društvo je danas u dosta dobrom stanju.

Radi se aktivno u svim segmentima. Godine 2009. društvo je uz pomoć Američkog veleposlanstva i Hrvatske vojske obnovilo krovište na domu. Danas, društvo broji 72 aktivna člana i 20 podupirajućih članova. Sadašnji upravni odbor djeluje u sazivu: JOSIP RAIĆ (predsjednik), ZVONKO REMETA (zapovjednik), ZDRAVKO BATARILO, TOMO BREŠKI, IVAN BATARILO, MILENKO PAPAC, MARKO STIPIĆ, IVAN MIHALJ, DAMIR BREŠKI, IVANA BREŠKI, MARKO BATARILO, DANIJEL ŽIVKOVIĆ, TOMISLAV KOVAČEVIĆ, ROBERT MIHALJ.

VATRU GASI – BRATA SPASI!

Skip to content