Odred izviđača “Jazavac”

Odred izviđača “Jazavac”

U subotu 5. ožujka u poslijepodnevnim satima u dvorištu Osnovne škole Satnica Đakovačka, održana je prezentacija izviđačkog pokreta i promocija Odreda izviđača „Jazavac“. Svi sudionici koji su se okupili u dvorištu osnovne škole imali su prilike saznati kako to izgleda izviđačka oprema, što su to izviđački čvorovi, signalizacija i orijentacija ali i mnoge razne informacije o izviđačima i njihovo radu. Odmah nakon prezentacije izvršene su i prve pred prijave i upisi u udrugu.

Svi oni koji nisu uspjeli prisustvovati na ovo prezentaciji, a voljeli bi se priključiti u izviđačku udrugu, moći će to napraviti tijekom idućeg tjedan kada će i službeno krenuti aktivnosti Odreda izviđača „Jazavac“ na području Đakovačke Satnice.

Članovi odreda izviđača „Jazavac“ krenuli su još prošlog tjedna s izviđačkim šetnjama i aktivnostima u prirodi.

Nakon što je prethodno održano nekoliko izviđačkih sastanaka na temu kako se pripremiti i ponašati na izviđačkim izletima i šetnjama, krajem prošlog tjedna, prva grupa izviđača krenula je na svoju prvu šetnju. Tako su najmlađi uzrasti ( poletarci) koji čine izviđačku grupu „Sivi vuk“ krenuli u šetnju do obližnjeg šumarka.

Osim same šetnje i prilike da u prvim pravim preprekama pokažu svoj timski duh, najmlađi izviđači naučili su još što je to signalizacija i osnove zorne signalizacije, ali i kako glase prva tri izviđačka zakona.

Samo tjedan dana poslije, stariji grupa izviđača (patrola „Lisica“ ) krenuli su na izlet na Dilj goru. Izviđači su se uspješno uspeli na vrh Čardak (421 m), a naučili su i kako se koriste putni znakovi, osnove topografije i orijentacije te kako izgleda i čemu služi planinarska markacija. Pri povratku na izletište Vračica, prvi put su i samostalno podigli svoj prvi šator, a naravno ništa nije moglo proći bez mesnih delicija na žari.

I mlađi i stariji uzrasti tako su postavili osnovne temelje za nastavak kvalitetnog rada. Sljedeća aktivnost planirana je za sredinu petog mjeseca kada će se izviđači uputiti na svoj prvi dvodnevni izlet gdje će prisegnuti izviđačku zakletvu i zasluženo staviti izviđačku maramu oko vrata.

 

 

 

Skip to content