KUD “Sloga”

KUD  “Sloga”, Satnica Đakovačka

Kulturno umjetničko  društvo “Sloga“ Satnica Đakovačka  osnovano je 1996.g. sa ciljem očuvanja i zaštite materijalnih i nematerijalnih  kulturnih dobara  svoga kraja. U KUD-u se njeguje izvorni folklor, pjesma, nošnja i običaji  našega kraja Đakovštine.

Od prvih početak folklora u Satnici daleke 1974 god. nije bilo društva koje je opstalo ovoliko dugo sa željom da zaštiti kulturnu baštinu svoga kraja.

Društvo broji 80-ak članova svih dobnih skupina.

Djeca rade  u dvije folklorne skupine (mala i srednja) i skupini tamburaša.

Odrasli članovi su okupljeni u skupini plesača i svirača.

Marljivim radom uvrstili smo se među vodeća društva Đakovštine što i dokazujemo uzastopnim osvajanjima vodećih mjesta na natjecanjima društava Đakovštine.

U dvadeset i šest godinu aktivnog rada i djelovanja društva možemo se pohvaliti da gotovo  nema kuće u mjestu koji nisu sudjelovali u radu društva na bilo koji način.

Od samog početka u društvu radi tamburaška škola koju vodi Tomica Ivanović .

Iz škole su potekli mnogi svirači koji danas nastupaju u popularnim sastavima a ime našeg mjesta  pronijeli su  i na susjednim kontinentima.

Voditelji plesa su se mijenjali od pok. čika Stipe Vukovića, Vlaste Pavlović, Mirjane Bračevac , pok. Jakše Mandića i najdugotrajnije voditeljice Marije Ilakovac.  Svi su oni ostavili svoj trag u radu ovoga društva. Voditeljice dječjih skupine  također su se mijenjale uz gore navedene  još su Mira Šalković, Ljiljana Čolić, Snježana Slukan , Sanja Pavić ,Zvjezdana Lejlić te sadašnje Latica Svalina i Katarina Valjetić  uložile puno vlastitog truda i dobre volje što jei dalo rezultat da u dječjoj skupini ima više od četrdeset  plesača.

Koreografije koje izvodimo za nas je radio pok. Josip Vinkešević.

U 2016. godini  u Kud-u smo osnovali mažoretkinje koje vodi Matea Kmet . Također se i one mogu pohvaliti zavidnim brojem nastupa.

Mnogobrojne su aktivnosti u kojima je društvo sudjelovalo od crkvenih događanja, humanitarnih akcija, organiziranja izložbi starina, humanitarnih koncerata, sudjelovanja i organiziranja raznih radionica za plesače i svirače, sudjelovanje na izložbama, snimanjima običaja za potrebe HTV, snimanja radio emisija ,snimanje kalendara, spotova, sudjelovanja u druženjima sa starima i  potrebitima, sudjelovanje u popularnim Tv emisijama ,takmičenjima na izborima ljepotica u slavonskim nošnjama ,organizirali  smo pokladno jahanje, prijem Ljelja u mjesto,  ugošćavali brojne folklorne skupine iz raznih krajeva zemlje i susjedne BiH…..

Našem mjestu donijeli smo titulu najljepše snaše u narodnom ruhu, kao i  titulu najljepšeg momka, priznanja za najljepše uređenje izloga povodom Đakovačkih vezova i mnogobrojna priznanja s nastupa širom zemlje i Van nje.

Posebno ističemo sudjelovanja na  svim Đakovačkim vezovima .

Našu zemlju predstavljali smo u dalekoj Litvi, gostovali u Švicarskoj ,Njemačkoj ,Mađarskoj.. Našu zemlju predstavljali  smo na kongresu Ivanjskih vatri u Španjolskoj. Možemo se pohvaliti da smo uvršteni kao nositelji zaštićene nematerijalne baštine običaja Ivanja i slavonskog bećarca.

Predstavljali smo našu županiju na državnim  i međunarodnim smotrama izvornog folklora gdje smo s ponosom nosili  našu prelijepu  slavonsku  nošnju.

Nastupali smo na svim našim važnijim smotrama folklora od Vinkovačkih jeseni, Županjskog sijela ,Valpovačkog i Miholjačkog ljeta, Brodskog kola, Metković, Ogulina, Primoštena, Dubrovnika,

Krka…..Turbe do međunarodne smotre folklora u Zagrebu.

Ove godine izdajemo i svoj prvi CD s autorskim i izvornim slavonskim pjesmama.

Ponosni smo organizatori dječje smotre folklora „Djeca u igri ,pjesmi i plesu“ koja je prepoznata od strane županije i ministarstva kulture s tendencijom da postane jedna od vodećih manifestacija ovoga tipa u županiji. Smotra se održava početkom mjeseca lipnja kao i smotra izvornog folklora  za odrasle pod nazivom  „Satnica u igri pjesmi i plesu“ koja će se održati ove godine po 14.put.

Moram istaknuti vrlo dobru suradnju, svih ovih godina ,s općinskom vlasti koja podržava i pomaže naš rad, suradnju s Osnovnom školom ,drugim udrugama i  posebno s DVD-om Satnica koji su nam ustupili dio svog prostora na korištenje u kojem održavamo probe.

Želja svih naših  bivših predsjednika Željka Rončke, Darija Šakote  ,Ljiljane Čolić i Mire Šalković je osigurati vlastiti prostor za rad i djelovanje ovog ,i te kako poznatog i priznatog, društva Kud-a „Sloga“. Uz malo dobre volje od Općinske vlasti nadamo se svi mi, mali i veliki plesači i svirači da ćemo uspjeti riješiti ovaj gorući problem društva na obostranu korist .

Predsjednik društva Dario Šakota

Dopredsjednica Ljiljana Čolić

Tajnica Mira Šalković

Blagajnik Josip Vujanović

 

 

Napisala Mira Šalković

 

Skip to content