Završna konferencija projekta “Energy Efficient Public Power” (“Energy Efficient Public Power” – E2P2), koji se provodi kroz Interreg IPA prekograničnu suradnju Hrvatska-Srbija u Satnici Đakovačkoj i Subotici, od 2019. godine

Završna konferencija projekta “Energy Efficient Public Power” (“Energy Efficient Public Power” – E2P2), koji se provodi kroz Interreg IPA prekograničnu suradnju Hrvatska-Srbija u Satnici Đakovačkoj i Subotici, od 2019. godine, održana je 3.lipnja 2022.godine u Velikoj vijećnici subotičke gradske kuće. Završnoj konferenciji ovog projekta utemeljenog na uspostavljanju energetski učinkovitih javnih zgrada kroz primjenu elektrana na obnovljive izvore energije, kao primjer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike, nazočili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Sektor za energetsku učinkovitost i grijanje, Milan Macura i načelnik Općine Satnica Đakovačka Željko Šimić. Prezentaciju realiziranih projektnih aktivnosti za grad Suboticu izložila je Božidarka Golubović, dok je za Općinu Satnica Đakovačka izlagala Božana Rogalo.

 

Vrijednost projekta E2P2 je 1,4 milijuna eura, od Europske unije pristiglo je ukupno više od 1,2 milijuna eura donacija, uz sudjelovanje Satnice Đakovačke, kao vodećeg partnera u projektu, a Grad Subotica u približno jednoj šestini ukupne vrijednosti projekta.

 

 

Projekt je omogućio postavljanje solarnih panela na devet javnih zgrada u Subotici. Tako su svoju solarnu, energetski učinkovitu elektranu dobili: Tehnička škola ‘Ivan Sarić’, Dom za djecu ometenu u razvoju ‘Kolevka’, Osnovna i srednja škola ‘Svetomir Bojanin’, Upravna zgrada Predškolske ustanove ‘Naša radost’, Ov. Sveučilište, Nova općina, Veleučilište, bazen na Prozivci i OŠ ‘Sonja Marinković’“, završena je potpuna energetska sanacija Osnovne škole “Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Svetomir Bojanin”, prometne šetnice na Prozivki i Radijalcu dobile su solarne klupe, Zoološki vrt na Paliću postao je bogatiji za takozvano “solarno” drvo”.

 

Na području Općine Satnica Đakovačka postavljene su solarne elektrane na ukupno sedam zgrada u vlasništvu Općine Satnica Đakovačka, a to su: Dom kulture u Satnici Đakovačkoj i naselju Gašinci, dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gašinci, Dječji vrtić Petar Pan Satnica Đakovačka, Nogometni klub Mladost, Nogometni klub HOŠK Gašinci, Lovačkakuća LD Vepar Gašinci. Izgrađena je energetski učinkovita javna rasvjeta u naselju Satnica Đakovačka u ulicama Braće Radića, Vladimira Nazora i Kneza Branimira. Energetski su obnovljene dvije javne zgrade Dom kulture u naselju Gašinci i Lovačka kuća LD Vepar Gašinci. Postavljene su dvije solarne klupe, tri info totema, tri solarna stabla. Izrađen je Akcijski plan energetske učinkovitosti Općine Satnica Đakovačka.

Skip to content